Ik begin met het goede nieuws:Minas verdwijnt, en de derogatie is erdoor.als je meer dan 70% grasland hebt, mag je 250kg n uit dierlijke mest op je land brengen, ook op de 30% maisland dit is positief.

Nu het negatieve nieuws:De stikstofgebruiksnorm, die in plaats van minas komt, zal voor droge zandgronden lager uitpakken dan voor andere gronden. De onderbouwing daarvan deugt niet: Men gaat uit van het nitraatgehalte in de bovenste meter grondwater.De E.U. heeft een concept-richtsnoer opgesteld, die uitgaat van de bovenste 5 meter. Het zal duidelijk zijn dat de gehaltes nitraat in de bovenste 5 meter veel lager zijn dan in de bovenste meter.

Meer slecht nieuws: er komt ook een fosfaatgebruiksnorm, die zo laag is, dat je de stikstofgebruiksruimte niet eens vol kan maken. Verder komt er een verplichting om een volggewas na de mais te telen, en men wil misschien najaarsbeweiding beperken, dus een koe in de wei is in het najaar een wandelend milieuprobleem volgens de geleerden.Er is voor de nmv nog werk zat in Den Haag.

groeten, durk boschma